DIANE COLL – OLD GHOSTS

Artiest info
bandcamp
facebook
Label: Happy Fish Records

Photo by Daniel Groover.

Het eerste soloalbum van de Amerikaanse zangeres en songschrijfster Diane Coll uit Atlanta, Georgia kwam in oktober 2022 op de platenmarkt: “Happy Fish (And Other Delights)” bevatte 15 eigen composities die werden opgenomen in de ‘Blue Door Studio’ in Atlanta met de zangeres zelf en Lars Nagel en Daniel Groover als producers. Een half jaartje later bracht Diane Coll “Into The Fire” uit, een ep-tje met 4 songs en nu kunnen we hier haar tweede studioalbum “Old Ghosts” verwelkomen.

Die nieuwe plaat werd eveneens opgenomen in dezelfde ‘Blue Door Studio’ van co-producer Daniel Groover die op de twaalf liedjes op dit album ook meespeelt op drums, basgitaar, keyboards en slidegitaar. Zangeres Diane Coll zelf houdt het bij de plaatopname op akoestische gitaar, piano, keyboards en harmonium, maar zij heeft ook nu alle teksten en muziek gecreëerd voor de twaalf tracks. Op vier nummers speelt Jonny Dale mee op elektrische gitaar en pedal steel en Nancy Moore zingt harmony vocals op twee songs waarvan de zeer mooie single “This Heart” (zie 1e video) ook nog van harmony vocals wordt voorzien door Bryan Shumate. De tweede video die we hier hebben bijgesloten is een audio-opname van de albumtiteltrack “Old Ghosts”.

Voor Diane Coll aan haar solocarrière begon maakte ze in de jaren ’90 deel uit van het trio ‘Rosary’ maar toen daar een einde aan kwam verdween ze voor lange tijd in de anonimiteit. Pas in 2017 kreeg de songschrijversmicrobe haar terug te pakken, hetgeen uiteindelijk leidde tot het opnemen van haar eerste soloalbum “Happy Fish (And Other Delights)” dat dus in 2022 werd uitgebracht. Professioneel is Coll actief als mentale gezondheidstherapeut en het maken van eigen muziek is voor haar dan ook een vorm van therapie. Zo kwamen de songs voor “Old Ghosts” tot stand na het aflopen van een lange relatie wat tot een periode van zelfreflectie heeft geleid, op zoek naar een helend beterschap.

Het album begint met het zachtjes rockende nummer “Another Rhyme” dat vlekkeloos overgaat in de akoestische ballad “When You Fly”. Dat Diane Coll een leuke melodie bij haar songs belangrijk vindt kunnen we daarna horen in nummers als “Move It”, “Before The Sun”, het catchy swingende “I Don’t Know” en de intimistisch gebrachte liedjes “Slipping Away” en “Love, Part II”. Opvallend bij zowat alle tracks op deze plaat zijn de zeer professionele arrangementen die Diane Coll en Daniel Groover voor deze songs hebben gecreëerd. Ondanks de relatieproblematiek die tot het schrijven van deze songs heeft geleid vinden we de algemene teneur die de sfeer van het album “Old Ghosts” bepaalt toch een zekere vorm van hoop, perspectief en positiviteit uitstralen.

(valsam)